Att vara på Röken i Simrishamn

Att vara på Röken i Simrishamn kan ha minst två olika betydelser, i detta fall betyder det att gästa restaurang Röken i nyss nämnda stad och det kan vara en tudelad upplevelse, i alla fall var det så för mig när jag var där senast och åt middag. Läget är det inget fel på, kanske lite för långt bort från gågatan som alla turister trängs på, men restaurangen ligger väldigt fint alldeles vid vattnet strax bortom småbåtshamnen, Strandvägen är väl den officiella adressen, men den framgår inte av restaurangens hemsida. Det är hursomhelst inte svårt att hitta.

Däremot kan det vara lite si och så med maten. Jag brukar inte beställa det som tycks säljas mest på de restauranger jag besöker, just för att testa vad de verkligen går för. De rätter som de gör varje dag och har stor omsättning på borde de klara galant både vad gäller tillagning och råvaror. De mera ovanliga rätterna kan bli väldigt bra om kockarna och köket vet vad de håller på med och verkligen gör rätten på beställning.

Jag beställde friterad bläckfisk med aioli och chili till förrätt och lammentrecote till varmrätt. Bläckfisken var god men mjuk inuti (som den skall vara) och utanpå (som den inte skall vara om den är friterad). Smaken var god med en tydlig chilismak, aiolin hade stått lite för länge i rumstemperatur och hade börjat dela lite på sig, en citronklyfta hade varit fräscht till, men någon sådan fanns inte i sikte.

Varmrätten kom in med en glad och positiv servitris som önskade smaklig spis och återvände till köket. Där satt jag med min varmrätt och ville ha en smaklig spis, men jag hade inga bestick! Tyvärr, personalen på restaurang Röken, ett glatt humör är inte allt! Man måste vara uppmärksam på vad man själv gör och vad gästen gör också, man måste kunna sitt jobb, kort sagt.

Nåväl, besticken ordnade, hur smakade det då? Svaret är att det smakade alldeles utmärkt! Visserligen var lammköttet också uppvärmt (det var medium-stekt plus lite till, samt ingen frågade hur jag ville ha köttet, ett gott tecken på att de redan visste hur genomstekt det var) men det går nästan inte att ”förstöra” ett bra lammkött. Tillbehören var okej men inte mer. Själv hade jag nöjt mig med en god creme-fraiche-baserad kall sås till om jag hade bjudit på rätten, men här fanns det en rad mer eller mindre lyckade små tillbehör. Det som stack ut mest på ett negativt sätt var potatisen, den skulle enligt menyn ha varit friterad och det var den nog en gång i tiden, men sedan dess hade den gått igenom åtminstone en uppvärmning vilket gjorde den mjuk och tråkig istället för krispig som den skall vara när den är friterad.

Maten hade varit helt underbar om den hade kostat några hundra kronor för alltsammans men denna nota gick loss på 400kr (inklusive en fatöl till) och det är för dyrt för den kvalitet som erbjöds. Att sedan personalen står och talar illa om gästerna så andra gäster hör det, det går definitivt bort!

Konkurrensen är kanske för hård för lilla Simrishamn, bara några hundra meter bort från Röken ligger Hotel Svea som har grillkvällar på lördagar med en stor grillbuffé för 289kr. Den har jag inte testat så jag kan inte uttala mig om dess kvaliteter men jag vet att den brukar vara fullbokad vilket kan vara ett gott tecken men inte nödvändigtvis. Om jag var ägare till Röken skulle jag satsa på något liknande men en annan dag i veckan eller flera dagar per vecka utom lördagar.

Och oklanderlig service, det går alltid hem!

 

Restaurang Röken i Simrishamn
Restaurang Röken i Simrishamn

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *