Melodikrysset v 43 2013

Riktig höst råder här i Stockholm. Visserligen varmare än vanligt och med omväxlande sol och regn, men nu sägs det att en rejäl höststorm är på väg från Brittiska öarna. Men lördagen och söndagen borde kunna avnjutas innan det är dags. Lördagen innehåller som vanligt ett Melodikryss som skall lösas, klockan tio till elva på lördagsförmiddagen får telefonen ringa obesvarad, disken får stå kvar odiskad, all aktivitet på sociala medier ligger nere, all energi och fokus ligger på Melodikrysset och dess lösning.

Eldemannen går ut hårt idag igen och börjar med en dubbelfråga, för lodrätt 3 och vågrätt 6 spelas Evert Taubes ”ROSA (lodrätt 3) på bal” med ”sång” av Evert själv och den andra adressen skall innehålla sångerskans efternamn, jag tror det är Barbro Lill-Babs SVENSSON som sjunger duett med den gode kålsuparen Evert. Eller kål och kål.

Nästa fråga, lodrätt 2 gäller också en, visserligen ung, men ändå supare och drogmissbrukare, Justin BIEBER.

Redan en till dubbelfråga, vågrätt 1 och vågrätt 5 bjuder på SIR (vågrätt 5) Andrew Lloyd-WEBBERs (vågrätt 1) låt ”Memory”.

På lodrätt 5 sjunger SNODDAS en fin liten naturlyrisk visa.

Vågrätt 7 skall vara ODEN tror jag.

Dubbellördagen den 26 oktober kommer här i Melodikrysset en till dubbelfråga, för lodrätt 4 och lodrätt 12 får jag för första gången (i alla fall medvetet) höra bandet GREEN DAY som visar sig vara ett punkband som kan spela! Hoppsan! ”Kill the DJ” heter låten och de spelar som sagt tight och snyggt, det är väl kanske främst texten som är ”punk”. En ny upptäckt för mig som sagt, med tanke på att de började redan 1987 skulle man med fog kunna säga att jag är lite långsam. Mitt försvar är ju att det finns så förbannat mycket musik i världen och ingen kan lyssna på allt hela tiden, då skulle man inte kunna göra annat över huvud taget. Men från och med nu måste jag lyssna mera på just Green Day i alla fall.

Mera dubbelfrågor, här lodrätt 10 och vågrätt 8 och en duett med ANNE LIE (båda förnamn skall in på respektive adress) Rydé och Svante Thuresson som sjunger ”Första gången”, en skön låt om den första gången man träffar sin själs älskade, sin soulmate, en känsla man unnar alla levande varelser.

För lodrätt 1 hör vi WESTLIFE från Irland som spelar och sjunger ”If I Let You Go”.

På vågrätt 11 blir svaret FYRA, tror jag. Jag vet faktiskt inte varför, låten är en jazzklassiker som jag inte känner igen spontant, men det skulle inte förvåna mig om den heter något med fyra, eller four, kanske fourplay.

Så vågrätt 13 och Malena ERNMAN sjunger ”Min plats på jorden” en operasångerska som kan sjunga vackert också, inte ”bara” opera-aktigt ”skrikigt”, det kräver en oerhörd kontroll på andningen. Att sjunga starkt men ändå svagt är en väldigt svår konst.

Vid vågrätt 14 spelas den gamla dängan ”SWAY” som betyder ungefär svaja, dansa, häng med, eller hur man nu vill säga det.

Vågrätt 9 innebär att ROLANDZ spelar ”Nu är det lördag igen” Cat Stevens gamla hit ”Another Saturdaynight”. Den engelska texten är mycket bättre, som vanligt är jag lockad att säga. Nu är ju Rolandz ett skojband med komikern Robert Gustavsson som sångare, men musikerna är inga amatörer eller skojare, så texten kanske avsiktligt är lite skruvad.

Det var det hala. Det hala som jag gav mig ut på just idag.

Kryssa helt!

 

Den sista av alla vackra portar på Skeppsbron i Gamla stan i Stockholm som jag har kvar att publicera?
Den sista av alla vackra portar på Skeppsbron i Gamla stan i Stockholm som jag har kvar att publicera?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *