Melodikrysset v 42 2013

Om det är vecka 42 nu så betyder det väl att det bara är 10 veckor kvar av 2013? Det låter inte som om det vore särskilt lång tid. Men så kom också den första riktiga halkan idag. På med vinterdäcken!

Nu ska vi se vad Anders Eldeman har hittat på för nya trixiga frågor i Melodikrysset.

Den första frågan idag rör lodrätt 10 och vi får höra en av de bästa låtarna från alla dessa Bondfilmer som gjorts, nämligen ADELE som sjunger ”Skyfall”. Något skyfall syns inte till här i Stockholm, men vem vet, dagen har ju just börjat.

Nästa adress är vågrätt 11 och ut ur min radio strömmar ”DEN första gång jag såg dig”, eller är det ”När lillan kom till jorden”? Eller ”Det var en lördag afton”?

För vågrätt 12 spelas ”JAZZGOSSEN” av Vetlanda dragspelsklubb.

Dagens första dubbel blir på vågrätt 1 och lodrätt 8 och det blir ju opera såklart! Och jag kan ju inget om opera. Eldeman påstår att sångarna är Jussi Björling och Robert Merrill, men vad heter operan och vem har skrivit den? Dagens snabbaste Googlesession sätter igång. Jag börjar med att låta Shazam lyssna lite och får fram en fransk titel som jag inte förstår ett jota av, den skriver jag in på Google och får upp en del förslag som leder vidare. Så småningom ser jag nåt med pärlor på engelska. Mina associationer far iväg och jag vill minnas att det finns en opera som heter något med pärlfiskare och jag googlar på det och får fram PÄRLFISKARNA av George BIZET. Och allt detta på under tre minuter! Puh. Tur att det inte var ogooglebart!

Operett eller musical blir det på nästa adress som är lodrätt 2, genrer som jag inte heller känner mig hemtam i, men detta vet jag, en av melodierna ur ”Spelman på taket” spelas upp och det är melodin som heter ”Om jag hade pengar” och frågan är vad personen i låten vill bli eller vara och det måste ju vara: RIK. Ja tänk om man vore rik! Det vore ganska skönt!

På vågrätt 5 framför gruppen TAKIDA melodin ”You Learn”.

Så dags för lodrätt 1 och PETER LeMarc framför en melodi skriven av Mauro Scocco, bara det är ovanligt för Peter brukar ju bara sjunga sina egna låtar. Denna heter ”Mellan en far och en son” och är fint svenskt vemodig.

För vågrätt 7 sjunger REBECKA Törnqvist ”Till havs”! Underbart! Till ”enkelt” pianokomp. Såna här stunder är guld värda! När man får höra något nytt och oväntat och det dessutom är bra!

Vid lodrätt 3 sjunger Chris ISAAK ”I´ll Never Fall In Love” eller som den heter ”Wicked Game”. Så sant så sant, kärleken är verkligen ett elakt spel!

På lodrätt 9 framför Lennart Palm låten ”Mitt lilla fejs och jag” på en mängd olika fantasifulla sätt och det skall ge ordet ANSIKTE.

Dagens andra dubbel ger för lodrätt 4 och vågrätt 13 KIM Larsen och MATS Ronander som gör sin duett ”Gör mig lycklig nu”. Mats Ronander är en klart underskattad svensk gitarrist och sångare. Hans tidiga inspelningar från 70-talet håller än idag. Då var han inne och nosade på jazz och funk och sånt, lite snäva genrer, tyvärr, men högt värderade av mig.

För lodrätt 12 hör vi JIM Reeves som sjunger ”He´ll Have To Go” eller som den hette på svenska ”Han måste gå” och sjöngs av Gunnar Wiklund. Både Jim och Gunnar hade väldigt speciella sammetsröster.

Sist idag kommer vågrätt 6 och ”Mamma MIA” spelas i en sanslöst dålig version av James Lasts orkester. Rätt ord ur titeln gäller.

Det var det hele!

Kryssa halt!

En till av alla vackra portar i Gamla stan längs Skeppsbron i Stockholm
En till av alla vackra portar i Gamla stan längs Skeppsbron i Stockholm

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *