Melodikrysset v 29 2013

Dags igen för världens bästa Melodikryss att få sin lösning. Undrar om det finns något motsvarande någon annan stans i världen? Eller är det en riktigt svensk företeelse det här med att lösa ett korsord enbart med ledtrådar inom musikens underbara värld?

Det är fortfarande strålande sommarväder i detta avlånga land som vi kallar Sverige och som innehåller så mycket vacker natur och vackert väder och vackra människor och djur.

Krysset börjar med en dubbelfråga och det handlar om en TV-serie som jag aldrig sett, nämligen MISTRALS (lodrätt 5) DOTTER (lodrätt 7). Låten som spelas sjungs av Nana Mouskouri och heter ”Only Love”. Om jag minns rätt skrevs historien av en författare som hette Jean M Auel eller nåt sånt och kom från Australien eller Nya Zeeland.

En till dubbel med en gång, denna gången får vi höra musik av Carl Michael Bellman för vågrätt 4 och vågrätt 8. På vågrätt 4 skall bokstäverna CMB för Bellmans initialer in och på vågrätt 8 skall det första ordet ur texten in: SÅ. Låten är ”Så lunka vi så småningom”.

På vågrätt 10 kommer lilla AMY Diamond och undrar ”What´s in it for me?” Hon är faktiskt osedvanligt kort i växten. Så även om hon har blivit lite äldre så har hon fortfarande inte vuxit så värst mycket, varken som artist eller flicka. Denna låt var dock hennes genombrottslåt när hon var riktigt ung fortfarande.

Lite Ramelskt nu, för vågrätt 1 spelas en ramelodi utan sång som tydligen handlar om något djur, djurets namn skall in på adressen i flertal, jag gissar på ZEBROR. Jag kan förvånansvärt lite om Povel Ramel, till min förvåning! Jag trodde jag kunde mer om denne ordekvilibrist än jag faktiskt gör!

Apropå djur, på lodrätt 1 kommer det en kameleont vid namn Måns ZELMERLÖW och sjunger sin senaste låt ”Broken parts”. Måns som ju leder Allsång på Skansen är en riktig vindflöjel utan egen vilja eller nerv, precis som hans före detta flickvän Marie Serneholt som ju nu leder Bingolotto i någon av TV4-imperiets kanaler, lite absurt är det allt.

För vågrätt 9 hörs ”Baby Elephant Walk” av Henry Mancini och det skall ge ordet ELEFANTER.

USA:s nationalsång spelas för lodrätt 3 och det landets ledares namn skall in här: OBAMA.

Den gamle skojaren Robban, Robert Karl-Oskar, Robert BROBERG (lodrätt 2) framför låten ”Jag vill aldrig att sommaren skall ta slut”, ibland vill jag att den skall börja, och ibland vill jag att vintern skall ta slut, men jag vill aldrig att sommaren skall ta slut, om jag inte heter Bengt Sändh?

På vågrätt 6 efterfrågas en känd kompositörs förnamn, jag kan bara gissa på LEONARD Bernstein, ett namn som passar in i rutorna och som innehas av en stor kompositör som jag dock inte följt så noga. En mycket bra författare har samma namn men som efternamn, nämligen Elmore Leonard, en holländsk-född amerikansk författare som skrivit många små roliga historier med både en och två roliga tvister och tvära kast, en som jag tycker särskilt mycket om heter ”Out of sight” och är filmad med George Clooney och Jennifer Lopez i huvudrollerna.

För vågrätt 14 får vi höra ”The WINNER takes it all” på franska gudbevars, rätt ord ur den engelska originaltiteln skall in här. Hörde ni förresten den alldeles underbara versionen av denna visa som framfördes av Sarah Dawn Finer på Eurovision Song Contest som ett av pausinslagen? Texten är ju i motsats till vad många tror ganska sorglig och Sarahs version fångade detta på ett bra sätt.

På lodrätt 13 kommer det mera sorgligheter i form av låten ”Jag GER dig min morgon” som ju sjöngs av Fred Åkerström och han var ju bra på mycket, bland annat att dricka alkohol och att inta allehanda droger, men imorgon skulle han skärpa sig.

Vid vågrätt 12 sjunger KELLY Clarkson sitt senaste alster.

Sist idag kommer vågrätt 11 och låten ”Nu mår jag mycket bättre” sjungs av Tommy Körberg och Helen Sjöholm, men frågan gäller vem som skrivit den roliga texten och jag tror att det är Kristina LUGN.

Det var allt för denna gång!

Kryssa varmt och badigt!

En snygg gammal traktor i sin egen ful-snygghet någonstans i Sverige
En snygg gammal traktor i sin egen ful-snygghet någonstans i Sverige

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *