Tele 2 och Comviq har världens sämsta kundservice

Det konstiga med Tele 2 och Comviq är att de finns kvar på marknaden. Ett företag som missköter sina kunder så grovt borde ha försvunnit från marknaden för länge sedan. Det visar att konkurrensen på den svenska telekommarknaden fungerar väldigt dåligt. Jag har haft abonnemang hos alla de olika operatörerna som finns i Sverige, både privat och i jobbet och jag kan konstatera att det företag som sticker ut mest på ett dåligt sätt är just Tele 2/Comviq. De få gånger jag behövt vända mig till deras kundtjänst har kunskapen hos personalen i kundtjänsten varit i stort sett obefintlig. Om de överhuvudtaget förstått mitt problem har de i ”first line support” inte kunnat åtgärda ett enda fel. Vid samtliga tillfällen då jag stått på mig och krävt min rätt har jag efter mycket om och men blivit kopplad till det dom kallar ”second line support” och de som sitter där har alltid hjälpt mig direkt och utan problem. Frågan uppkommer givetvis: varför har då Tele 2/Comviq en ”first line support” som ingenting kan och ingenting förstår och en ”second line support” som löser kundens problem på direkten?

Svaret är inte lika enkelt. För det första erkänner företaget naturligtvis inte att det är så att deras ”first line support” ingenting kan och de förnekar nästan kategoriskt att de ens har något som heter ”second line support”, de tillåter inte heller sina kunder att prata med supportpersonalens chefer.

Det tråkiga svaret är nog att Tele 2/Comviq struntar i sina kunder så länge kunderna betalar sina räkningar i tid. De påstår sig vara den billigaste operatören i Sverige, men inte heller det är sant. Många av deras kunder är ungdomar med liten inkomst som tror att Tele 2/Comviq är det billigaste alternativet och inte vet sin rätt enligt lagar och avtal. Detta rider företaget på och tjänar på så sätt sina pengar.

Ett annat tråkigt svar är ju att Tele 2/Comviq ju också har många ungdomar som jobbar hos dom och har sitt kanske första jobb där. Eftersom ungdomar tjänar mindre och inte vet sitt eget bästa kan Tele 2/Comviq anställa många ungdomar utan kunskap om telefoni som de sätter i ”first line support” och därmed har en stor mängd kundservicepersonal som ingenting kan förutom att svara i telefon och det är för Tele 2/Comviq det viktigaste, att någon svarar, för då kan de säga att de har korta svarstider i sin support och tester visar också detta. Men kundnöjdheten blir dålig med ett sådant system, men kunderna stannar kvar för att det är billigt.

Så Tele 2/Comviq har en väldans massa missnöjda kunder. Varför rör det inte Tele 2/Comviq i ryggen att deras kunder är missnöjda? Så länge de stannar kvar är allt frid och fröjd enligt Tele 2/Comviq och det är alltid först när kunden hotar att byta operatör som företaget vidtar någon åtgärd (till exempel ger rabatt på månadsavgiften eller ett presentkort på en biokväll). Som tur är för Tele 2/Comviq är de flesta kunder uppbundna till företaget genom att ha en ”bindningstid” på upp till 2 år, ett otyg som skulle avskaffas omedelbart! Visserligen har Tele 2/Comviq ett (1) abonnemang som inte har någon uppsägningstid (0 månader) men som mycket väl kan vara bundet i upp till två år i alla fall (om man köper en mobiltelefon i samband med att man tecknar abonnemanget). Det var ju en gång i tiden Tele 2/Comviq (då hette det bara Comviq) som introducerade bindningstiden och subventionerna av mobiltelefoner på den svenska marknaden. Syftet var ju att skaffa sig kunder som stannade kvar tillräckligt länge för att företaget skulle kunna tjäna så mycket som möjligt på varje kund. ”Sund” företagsekonomi. Man kan tycka att det vore bättre om kunderna stannade kvar för att de VILLE stanna kvar och inte för att de var ”tvungna” att göra det på grund av ett dåligt avtal.

Comviq är idag ett varumärke ägt av Tele 2 och Comviq har en ännu sämre kundservice än Tele 2, nämligen enbart med chatt eller mail-kontakt, man kan alltså inte ringa till Comviq som är ”din leverantör av mobiltelefoni och mobilt bredband” som det så vackert heter i reklamen. Comviq är Tele 2:s lågprisalternativ idag med några kontantkortsalternativ samt två så kallade fastprisabonnemang. Dessa fastprisabonnemang innebär att man till en fast avgift ringer ”hur mycket man vill” per månad utan extra kostnad, detta är dock en sanning med modifikation, man ringer för max 300 minuters samtalstid till de nummer som Comviq har bestämt är ”vanliga” nummer och ringer man till andra nummer än dessa, eller för mer än 300 minuter kostar det i alla fall extra. Vilka nummer som kostar extra kan Comviq inte upplysa sina kunder om, det får kunden själv ta reda på genom att kontakta den kunden skall ringa till och kolla! Kanske kan kunden ringa dit och hoppas att det inte kostar något extra! Hur kan Comviq debitera sina kunder rätt avgifter om de själva inte vet vilka nummer som kostar extra att ringa till och vilka som inte gör det? Detta är som synes en helt absurd situation av närmast Kafka-artad surrealism.

Alla Tele 2 och Comviqs fakturor behandlas enbart av datorer, ingen ekonomiassistent kommer i närheten av företagets fakturor. Detta innebär att om det skulle bli fel med så lite som ett öre när du betalar en Tele 2-faktura spottar systemet galla och godkänner inte betalningen varvid en påminnelseavgift på 50 kronor skickas ut med en ny faktura med det ursprungliga beloppet dessutom. Det vill säga att om du till exempel får en faktura på 245,55 kronor och råkar skriva fel så att du istället betalar 245,54 kronor så får du ganska snart en faktura på 245,55 kr plus 50 kr, det vill säga en faktura på totalt 295,55 kronor. Om du i detta läge ringer kundservicen och påpekar att du ju betalat 245,54 kr redan och det som fattas är bara ett öre får du rådet av kundservice att betala hela fakturan på 295,55 kr, annars kommer den bli föremål för indrivning. Om du försöker påpeka det absurda i denna situation kanske den person du har på tråden kryper till korset och beslutar att tillmötesgå din begäran att ta bort påminnelseavgiften på 50 kr och säger glatt att allt är klart. Nästa månadsskifte får du så en räkning till med ytterligare en påminnelseavgift på 50 kr. Du kanske blir lite upprörd, du har ju betalat 245,54 kr i tid och har för avsikt att lägga på ett öre på nästa faktura för att Tele 2 skall få alla sina ören, men ändå kommer det en faktura med en påminnelseavgift på 50 kr. Om du fortfarande lyckas bevara ditt lugn ringer du återigen till kundservice och ber dem att kvitta denna påminnelseavgift mot nästa faktura, det vill säga att du betalar 50 kr mindre på nästa faktura för att ”få tillbaka” de 50 kr du ju inte skall betala i påminnelseavgift, men se det går inte! Alla företag i hela världen kan skriva en kreditfaktura till sina kunder utom Tele 2!

Allt detta låter ju helt absurt eller hur? Ändå är det hämtat direkt ur verkligheten. Tele 2/Comviq har världens sämsta kundservice och kundbemötande!

Undvik dessa skojare!

Nu, flera år senare inser även Martin Apell på PCförAlla att Tele2 har problem med sin kundservice…….

https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.689270/tele2-support-roaming

 

Valda delar av Tele 2:s kundservice? Eller illustrerar dessa att Tele 2:s kunder är fårskallar?
Valda delar av Tele 2:s kundservice? Eller illustrerar dessa att Tele 2:s kunder är fårskallar?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *