Falskspel i Gamla Stan och City

Ni har säkert sett dom, de små skojarna som lurar pengar av intet ont anande turister med flera. De har en liten matta som de lägger på trottoaren/gatan samt tre vita askar som de använder för att utföra sitt trick. Tricket går ut på att du som åskådare skall lockas att tro att du kan gissa var en kula befinner sig, under vilken ask, och om du gissar rätt vinner du, lite oklart vad. Dessa gentlemän ingår inte direkt ett skriftligt kontrakt med dig som kund.

Tricket går till så att den som hanterar askarna och kulan till synes av en slump visar var kulan gömts mitt under sitt skyfflande av askar, hans kompisar/medbrottslingar står runtomkring och agerar ”kunder”, satsar pengar och vinner, allt för att locka omkringstående att delta. Du som offer för deras trick skall tänka ungefär såhär: Va, det där ser ju ut som lättförtjänta pengar, det är ju lätt att se var kulan är trots att han ”blandar” askarna hej vilt innan du får gissa. Om du då satsar pengar och vill spela så är det helt säkert att du inte ser de pengarna mer, så fort någon ”utomstående” satsar pengar vinner den nämligen ALDRIG. Det går helt enkelt inte att ”avslöja” under vilken ask kulan ligger, eftersom den inte ligger under någon ask utan har ”smusslats” bort av den som sköter askarna. Det hela går ut på att lura av dig dina surt förvärvade pengar. Det värsta är att det går! Det hela bygger på grundläggande psykologi och girighet hos alla människor. Det är samma mekanism som får i övrigt helt normala människor att lämna ut sina bankuppgifter till främlingar på internet, man ser en chans att vinna lite pengar på ett väldigt lätt sätt och blir förblindad av sin girighet.

De som håller på med den här verksamheten är väl medvetna om den grupp-psykologi som uppstår när man ser någon som vinner pengar ganska enkelt, man vill gärna delta själv.

Men deras verksamhet är olaglig och ojuste på alla sätt och vis. De är totalt mellan åtta och tolv personer, en som sköter askarna och kulan, fyra till sex stycken som står runt mattan och låtsas vara ”kunder”, samt mellan tre och fem vakter som står lite längre bort och håller utkik och slår larm till de andra om polisen dyker upp, man ser ganska lätt vilka vakterna är, de står vända bort från händelserna runt mattan och spanar längs gatan. De invigda runt mattan ser man också ganska snart vilka de är, de är aktiva i skådespelet att lura utomstående att satsa, de satsar femhundringar och vinner tillbaka dem. De ser ut som vanliga turister, enkelt klädda i grått, beiget, svart och har till och med ibland en kvinna med sig, ibland har de en kamera över axeln för att ge ett komplett turistiskt intryck.

Om du vill se hur de reagerar när någon filmar dom, kolla på länken nedan eller bara klicka i den inbäddade videobilden.

 

Falskspel i Gamla stan

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *