Valborg i Skarpnäck (och på Riddarholmen)

Så har jag då lyckats med att bryta en 30-årig ”tradition”. Som medansvarig arrangör av Valborgsfirandet på Riddarholmen i Stockholm har jag givetvis varit med just där på Riddarholmen och ”firat” Valborg med att fixa saker ”bakom kulisserna” och vara orolig för att det skall hända något allvarligt, som att elden sprider sig till exempel. Men i år fick jag istället vara med om Valborgsfirandet i Skarpnäck söder om Stockholm, som en del av arrangemanget också denna gång men mindre som ansvarig och mer som en del av underhållningen. Den kör jag är med i, Näktergalningarna i Skarpnäck under ledning av Dagny Wennberg, uppträdde på Valborgsfirandet i Skarpnäck och sjöng in våren. Eftersom vi inte är några proffs gick det lite sådär, men ändå efter omständigheterna bra. Att få ljudet från en kör att låta bra genom en sånganläggning är en svår utmaning, att göra det utomhus är en ännu större utmaning, att göra det utomhus när det blåser och regnar är ytterligare en större utmaning, så den som rattade ljudet hade det inte lätt, inte heller han är proffs. Enstaka toner och noter här och där föll väl inte helt korrekt heller, men vad gör det! Publiken och vi hade i alla fall roligt!

Självklart hann jag med ett snabbt besök på Riddarholmen också där ett stående inslag är ”öppen mikrofon” där publiken bjuds in att framföra diverse sånginslag, diktläsning eller akrobatik. Den korta stund jag var där hann jag se och höra en allt annat än duktig operasångare, en japan som spelade den svenska nationalsången på piccolaflöjt, två killar från en cirkus som klättrade på varandra och stod på händer, en tjej som sjöng hårdrock a´capella och en grupp ungdomar som sjöng Ted Gärdestads låt ”Sol, vind och vatten” hellre än bra. Med lite alkohol innanför t-shirten vågar man kanske lite mer än vanligt. Men dessa mer eller mindre improviserade inslag har genom åren bjudit på väldigt många pärlor och också väldigt många bottennapp.

Valborg på Riddarholmen
Valborg på Riddarholmen, bilden lånad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *