Att vara rädd för att dö

Det är inte lätt att konstatera att man blir gammal. Men man har ju inte mycket till val! Det är ett måste, man kan inte leva hela livet som om man vore 18 år för jämnan, även om man som jag försöker. Det är mycket som kommer i vägen, en åldrande kropp som slitit ont i olika mer eller mindre tunga arbeten. En ”utveckling” som drar ifrån en med nya begrepp att hålla isär och reda på. Nya människor man möter som inte är och agerar som man är van vid. Gamla människor som inte heller fungerar som man tänkt sig och så vidare.  Man blir ständigt överraskad vilket inte kommer som en överraskning efter ett tag.

Att leva innebär ju att dö en smula. Eller hur var det nu det uttrycket gick? Att skiljas är att dö en smula, så säger älskande par kanske till varandra, att få orgasm kallas ibland för ”lilla döden” (på franska), att dö bara lite är väl en vackert poetisk bild som dock inte har någon verklig förankring. Dör man så dör man, det är något oåterkalleligt över döden. Men den är trots allt en del av livet! Alla vet vi från ganska tidig ålder, någonstans i treårsåldern redan, att vi alla skall dö, resten av livet spenderar vi med att försöka ”glömma” detta faktum på olika sätt, en del genom att jobba och ”leva” så intensivt att alla tankar på döden förträngs, en del genom att försöka göra sig ”odödliga” genom att lämna efter sig diverse ”monument” över sig själva. En del genom att ”riskera” livet och se döden i vitögat genom att utföra olika ”dödsföraktande” aktiviteter som att hoppa fallskärm, bungyjump eller liknande. En del genom att ständigt och jämnt söka efter meningen med livet. Strategierna är många, men det finns också en hel del människor som vet att de skall dö och som inte ser detta som något dramatiskt alls.

Men de flesta är orealistiskt rädda för döden av någon anledning. Eller av olika anledningar förstås. Man kan fråga sig varför. De flesta människor är rädda för en massa olika saker, att bli svikna till exempel, och det är något som vi alla blir många gånger i livet. Att vara rädd för döden är ganska irrationellt, vi vet alla att vi kommer att dö, men vi dör bara en enda gång. Till skillnad från en massa annat som vi kan vara rädda för som vi utsätts för gång på gång. Att vara rädd för döden kan vara förödande för livet! Om man går omkring och är rädd för att dö kan man mycket väl glömma bort att leva! Därför borde döden vara ett ämne vi talar mera om till vardags.

Ser det ut såhär underifrån? (bilden lånad)
Ser det ut såhär underifrån? (bilden lånad)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *