Melodikrysset v 45 2012

Jamen vaddå? Är det redan lördag igen? Det känns som om det nyss var lördag, typ igår eller så, men så kan det ju inte vara! Veckan har gått extremt fort! Jag hinner knappt med längre!

Hursomhelst är det återigen dags för veckans höjdpunkt! Melodikrysset löses live direkt när det sänds, av mig i favoritfåtöljen, med en skönt sval islatte inom räckhåll och med datorn redo att skriva in lösningen på nätet, länken till lösningsformuläret: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2078&artikel=723047

(Håll nere CTRL-tangenten och klicka på länken så öppnas den i ett nytt fönster eller flik)

Vädret i Skandinaviens huvudstad, Skandinaviens Venedig är milt och grått höstväder. Stockholm visar upp sin bästa sida!

Igår, fredag sköt en vakt i Sagerska huset, statsministerns bostad, sig själv till döds i något som verkar vara ett självmord. Jag råkade gå förbi där just när det hade hänt och kunde med egna ögon se hur fem ”målade” polisbilar och tre civila flockades utanför på kajen framför Sagerska huset. Ibland tycks polisens resurser vara outtömliga, ibland inte.

Men nu till det betydligt roligare: Melodikrysset.

Vi börjar på vågrätt 6 denna lördag före fars dag och frågan är vem som sjunger? Svaret är ANNE-LIE Ryde, och hon sjunger ”Sånt är livet”, Anita Lindbloms gamla hit som från början är en amerikansk låt ”You Can Have Her”, sjungen av bland andra Elvis Presley

Lodrätt 3 bjuder på en instrumentalversion av ”En sockerbagare” (här bor i staden) och frågan är var historien i melodin utspelar sig och svaret borde bli: BAGERI!

Följande inslag är ett exempel på ett märkligt fenomen: idrottsstjärnor som av någon outgrundlig anledning skall ge sig in på ett område de inte behärskar, att sjunga! Detta exempel bjuder på, för vågrätt 11, Ingemar ”INGO” Johansson (smeknamnet gäller det) som sjunger ”It´s a Sin to Tell a Lie”. Inte är det vackert, men kanske att det har sin charm ändå på något vis?

Lennart Palm spelar på sin orgel låten ”Värsta SCHLAGERN” som sjungits i duett med Markoolio och Linda Bengtzing för lodrätt 4.

Laleh sjunger från filmen ”ARN” sin fina visa ”Snö” för vågrätt 14. Här följer lite text om Laleh från Wikipedia, en ren stöld av mig:

Laleh Pourkarim (persiska: لاله پورکریم), född 10 juni 1982 i Bandar-e Anzali i Iran, mer känd under artistnamnet Laleh, är en svensk musiker, sångerska och skådespelerska.

Lalehs föräldrar flydde från Iran när hon var ett år, då pappan, Houshang Pourkarim, var en känd socialt engagerad författare, konstnär och tidningsman. Via Azerbajdzjan, Minsk och Tidaholm hamnade de i Hammarkullen i Göteborg där hon kom att studera på musikprogrammet vid Hvitfeldtska gymnasiet. Pourkarim växte upp med klassisk musik, balett och cirkusmusik.[1] När hon flyttade västerut fastnade hon i stället för The Police, som hon tyckte hade den rätta blandningen av punk, reggae och jazz.[1]

Hon började sin karriär i Josef Fares film Jalla! Jalla!. Den 5 februari 2005 kom hennes första singel Invisible (My Song) av skivbolaget Warner Music Sweden. Singeln Live Tomorrow blev en stor hit, och låg på Tracks-listans första plats under flera veckor och slog tracksrekord.

Laleh var 2005 nominerad till en Grammis i fyra kategorier och kammade hem priset i tre: som Årets svenska kvinnliga artist (och vann därmed över Robyn, Lena Philipsson, Amy Diamond och Anna Ternheim), som Årets svenska nykomling och Årets producent. Hon belönades samma år även i två kategorier vid P3 Guld i Sveriges Radio P3. P3-lyssnarna utsåg henne till Årets kvinnliga artist och Årets nykomling.

År 2006 gav Pourkarim ut sitt andra album Prinsessor. Ett år senare gjorde hon låten Snö till den svenska storfilmen Arn. I början av 2009 kom hennes tredje album Me and Simon.

Hon har också sjungit i en av EAK:s låtar, Lever jag? År 2005 medverkade hon på Pugh Rogefeldts album Opluggad Pugh med låtarna Jag är en liten gosse och Bröllopsklockor.

År 2011 medverkade hon i säsong två av Så mycket bättreTV4, där hon bland annat berättade om sin jobbiga barndom på flykt och om pappan, som drunknade 1994 då han var på väg att rädda en nödställd kvinna och om de uppåt tiotusen personer, som kom till hans begravning av tacksamhet för hans livsengagemang, samt att hon sedan flera år är djurvän och vegetarian. Hon berättade också om hur hon efter sina tidiga musikframgångar valde att flytta upp till Västerbotten ett par år för att få frid och utforska en ny miljö, och varifrån låten Bjurö klubb är hämtad. Hon är numera bosatt i Tullinge utanför Stockholm.

År 2012 gav hon ut albumet Sjung som nådde nr 1 på Sverigetopplistan och hon var ute på en framgångsrik turné under våren.[2]

Slut på Wikipediastölden. Jag kanske skall tillägga att Laleh är en stor personlig favorit, jag älskar hennes kompromisslöshet och hennes känsliga uttryck, hennes innovativa musikalitet och kreativitet och de flesta av hennes kluriga melodier och texter.

För vågrätt 8 blir svaret LE, låten ”When You´re Smiling” spelas i tveksam musikstilsversion på dragspel och det frågas efter vad som görs i visan.

Temat från 80-talsfilmen ”FLASHDANCE” med Irene Cara ”What a Feeling” spelas för vågrätt 5! Vilka minnen som kommer farande! Ojoj! De flesta lämpar sig inte i skrift!

WAGNER är den klassiska kompositören vars stycke spelas för lodrätt 1, jag vet dock inte vad stycket heter, men det är förmodligen från någon opera av sagde Wagner, inte Veronica, utan Rickard.

Mera opera, eller rättare: operett. Inte min tepåse, men jag klarar denna fråga ändå! Svaren blir i tur och ordning (trippelfråga) FRANZ (lodrätt 5) LEHAR (lodrätt 7)  och ZARAH Leander (vågrätt 9), det är Zarah som sjunger ”Vilja-sången” av kompositören Franz Lehar.

ADAM Tensta framför ”I´m a Punk” för vågrätt 12, hiphop är som musikaler och opera och operetter för mig, inget jag gillar eller förstår mig på.

Vågrätt 13 blir LAURA, ”Tell Laura I Love Her” spelas i instrumentalversion, ingen hit i denna version! Men i original var den desto större!

ALLA Pugatjova sjunger, för lodrätt 10, en melodi med rysk text som handlar om rosor, tror jag.

Här kommer lite stulna fakta om Alla Pugatjova, från källan Wikipedia:

Alla Borisovna Pugatjova (ryska Алла Борисовна Пугачёва), född 15 april 1949 i Moskva, Sovjetunionen, är en rysk sångerska, skådespelerska och fotomodell samt UNICEF-ambassadör.

Vid 16 års ålder slog Pugatjova igenom på lokalradion i Ryssland. Pugatjova är en av få personer i historien som representerat sitt hemland i både Eurovision Song Contest (1997) och Intervision Song Contest (1978), där hon även kammade hem segern. 1997 passerade hennes försäljningssiffror 250 miljoner sålda skivor.

Pugatjova framträdde första gången för en svensk publik i radioprogrammet Galaxen med Jacob Dahlin den 5 november 1980. Dahlin lät henne även medverka i sitt tv-program Jacobs stege, och senare gav dessa även ut låten ”Superman” tillsammans endast i Sverige.

Slut på Wikipediastölden.

Så kommer det sista inslaget idag i Melodikrysset v 45 2012 för lodrätt 2. ”OH Susanna” spelas på sax och diverse andra instrument. Redaktionen för Melodikrysset anstränger sig verkligen ibland för att göra allt för att försvåra nötknäckandet, detta är ett sånt exempel! Det är näst intill omöjligt att höra att melodin är just ”Oh Susanna”!

Alla kryssfrågor avklarade inklusive den om Alla.

Oh Susanna you can have her, but remember to tell Laura I love her!  Its a sin to tell a lie, but when you´re smiling, what a feeling, I don´t care that  I´m a punk!  Sånt är livet!

Kryssa lugnt! Eller det är kanske dags att ta upp segelbåten på land? Tur jag inte har någon!

Stenbecksgranen, snart aktuell igen i all sin konstgjorda prakt!
Stenbecksgranen, snart aktuell igen i all sin konstgjorda prakt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *