Melodikrysset v 44 2012

Ja, vad säger man? Denna vana att alltid lösa Melodikrysset håller på att ta över mitt liv! Allt kretsar kring lördagarnas absoluta höjdpunkt! Hela veckan bara försvinner i väntan på lördagen! Så när lördagen äntligen kommer sitter jag där i favoritfåtöljen (den enda), med favoritdatorn i knät, med favoritkoppen is-latte bredvid mig och radion påslagen med favoritkanalen P4 Stockholm på lagom hög ljudnivå! Äntligen känner jag att jag lever! Plötsligt är allt tragglande med vardagssysslor och problem över, plötsligt får jag djup-dyka in i musikens och fantasins underbara värld! Oj vad jag önskar att jag satsade på musiken som ung, naiv tioåring, att jag började i en gosskör som min musiklärare tyckte jag skulle göra som tioåring, att jag gått på Adolf Fredriks Musikskola istället för den Waldorfskola jag gick på. Men det är alldeles försent att göra något åt nu och världen kommer aldrig få reda på vilket musikaliskt geni jag egentligen är! Men, å andra sidan, vissa saker mår bättre av att hållas hemliga!

Men tyst nu, gubbe! Nu börjar ju Melodikrysset!

Det börjar lyriskt idag som man kanske skulle säga om man visste mer om musikteori. Den fantastiskt vackra melodin ”When You Tell the World You´re Mine” för vågrätt 1 och vågrätt 8 som skrevs för prinsessbröllopet och som sjungs av BJÖRN SKIFS och AGNES Karlsson.

För lodrätt 3 kommer en fråga om musikaler, usch och fy! Inget retar mig mer! Jag kan ingenting om musikaler! Här söks ett antal! Tydligen heter musikalen ”Nine” på engelska, för det måste vara NIO, på svenska som blir svaret, ”N” är givet och det är bara totalt tre bokstäver. Finns det flera antal än ”nio” som börjar på ”N” och bara har tre bokstäver? Jag tror inte det!

För vågrätt 6 kommer ”Främling” med Carola, en riktig svensk klassiker, när var den i ropet? Jo, nittonhundraÅTTIOTRE.

Här följer lite fakta om ”Främling” stulet rakt av från Wikipedia:

”Främling”, skriven av Lasse Holm och Monica Forsberg, var den då 16-åriga Carola Häggkvists genombrottslåt och bidrag till den svenska Melodifestivalen 1983. Låten är skriven av Lasse Holm och Monica Forsberg samt arrangerad av Lennart Sjöholm. Den fick högsta poäng från samtliga 11 jurygrupper, totalt 88 poäng. Den är därmed den hittills enda melodi som fått full poängpott i detta sammanhang.

Vid Eurovision Song Contest 1983 i München i det dåvarande Västtyskland placerade bidraget sig på en tredjeplats, med Anders Ekdahl som dirigent. Uppskattningsvis såg över 80 % av Sveriges befolkning programmet. Mikrofonen krånglade när hon kom upp på scenen, vilket gjorde att första tonen försvann. Som bäst fick bidraget 12 poäng av Norge och Västtyskland och låg som bäst till endast en poäng efter ledaren efter tredje och sjätte röstningsomgången. Till sist hade Sverige fått ihop 126 poäng, som gav en tredje plats.

Slut på Wikipediastölden.

För lodrätt 4 sjunger KURT Olsson, Lasse Brandebys påhittade figur med sin damorkester ”Ge tillbaks”.

”De SISTA ljuva åren” i instrumentalversion, en verkligt vemodig och sorgsen låt både musikaliskt och textmässigt! ”Så låt de sista ljuva åren bli de bästa i vårt liv”, kanske lite hoppfullt också? Lodrätt 9 gäller det.

Vid vågrätt 13 spelas en finsk version av Sveriges Jazzbands och Gösta Linderholms sköna ”Brittas restaurang” som är typisk för 70- och tidiga 80-talets lite ”flummiga” låtar om fester och partyn, påminner även om Owe Thörnqwists ”Dagny”, ”Häng med på party, slit dig och kom loss”, ”Ta mig till havet” med flera. Frågan är var denna utspelar sig? På RESTAURANG.

Gyllene Tiders ”När vi två BLIR en” i karaoke-version spelas här för lodrätt 10.

Vågrätt 11 bjuder mig på många frågetecken?????!!! Men jag kan ju gissa, jag tror det skall vara KARUSELLER, Eldemannnen talar om olika åkattraktioner (som på ett tivoli) och en av dem kanske är en karusell, och ordet karusell i pluralis (flertal) blir ju KARUSELLER. Helt enligt Anders instruktioner.

Jag drabbas av många frågetecken idag! För lodrätt 1 spelas en låt ur en filmad svensk musikal och jag har noll koll, ingen som helst aning! Det enda som jag kan klämma ur mig är ordet BLÅBASKER och jag har ingen som helst aning var det kommer ifrån! Så lita absolut inte på mig i denna fråga!

För vågrätt 7 och lodrätt 12 spelas en instrumental ”Min älskling du ÄR som en ROS”. Vacker och ståtlig men vass och skadlig vid kontakt!

Adressen lodrätt 7 bjuder på ”ÄNGELN i rummet” med Eva Dahlgren på engelska! Men den svenska titelns första ord gäller det.

”Blåsippan ute i backarna STÅR” i instrumentalversion spelas för lodrätt 5. Sista ordet i titeln är svaret.

Sista inslaget idag är för lodrätt 2 där gruppen ”ÖSTEN med resten” sjunger och spelar ”Maria”.

Lördagens höjdpunkt, ja veckans höjdpunkt är tyvärr redan över. Det gick alltför fort! Jag längtar redan till nästa lördag och nästa Melodikryss.

Snart, har jag hört, kommer TV-programmet ”Så skall det låta” tillbaka i programtablåerna, vilken veckodag det skall sändas på är dock för mig okänt, sist var det på söndagar, men men, man vet aldrig vad SVT hittar på! Det programmet har jag tidigare skrivit om på denna bloggen och min ambition är att göra det denna säsong också, men vi får se om jag klarar av det denna gången.

Så låt de sista ljuva åren bli de bästa! Låt alla åren bli de bästa! Låt alla bli sitt bästa! Det är nog bäst så!

Till alla sailors därute, se till att hålla er flytande!

Restaurangbåt i Göteborg på väg mot botten
Restaurangbåt i Göteborg på väg mot botten

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *