Melodikrysset v 38 2012

Äntligen en grå och småregnig äkta höstlördag! Vad kan vara bättre en sån dag än att sitta inomhus i en varm och skön lägenhet med tillgång till mat och dryck och rinnande varmt och kallt vatten?  En radio kan också vara bra att ha och en dator med någon slags uppkoppling till internet, då är livet komplett!

Det fattas bara en sak! Melodikrysset! Men snart strömmar det ut ur min radios högtalare!

Denna höst-kryss-dag börjar på lodrätt 2 med en cover av Beatles ”Obladi, Oblada” bland annat, ett helt medley får vi oss till dels, oklart vilken röd tråd det har, och frågan är vilket dansband det är som spelar och rätt förnamn från bandets namn ”Sten & STANLEY” skall alltså in på lodrätt 2.

Därefter följer en trippel-fråga, det var längesen nu, denna handlar om en svensk barnfilmsklassiker som jag faktiskt råkar känna till trots att jag inte själv har några barn, för vågrätt 9, lodrätt 5 och vågrätt 16 spelas en låt ur filmen ”Rasmus på luffen” där Allan Edwall och en barnskådis sjunger, och den vuxne skådespelarens förnamn skall in på vågrätt 9 (ALLAN), första ordet ur filmtiteln skall in på lodrätt 5 (RASMUS) och tredje ordet ur filmtiteln skall in på vågrätt 16 (LUFFEN).

Ibland önskar man att man kunde stänga av hörseln för att slippa höra något som är riktigt dåligt och ruttet, nu kommer ett sådant tillfälle, den svenska musikhistoriens sämsta melodi och text någonsin, ett riktigt pekoral, strömmar ur min radio och jag vill inte höra skiten, men jag måste! Det konstigaste med denna låten är ändå att det blev en så stor hit och gjorde låtskrivaren till höginkomsttagare, låten är förstås för vågrätt 1 ”Boten Anna” med svenske BASSHUNTER, eller Jonas Erik Altberg som han egentligen heter. Ja, jag undrar om det inte kanske till och med är världens alla kategorier sämsta låt genom tiderna! Ren och skär skit! Tyvärr visar det att musik inte behöver vara bra för att bli populär! Och att det är så är verkligen ett mysterium för mig.

För lodrätt 3 spelas en jazzig version av ”Blåsippan ute i backarna står” och jag tror att texten börjar med ordet ”UTE”, det är i alla fall det ordet som skall in här.

Inte är det ofta som det spelas country i melodikrysset, men nu kommer här en riktig legend inom genren, han har hållit på så länge att man undrar hur han fortfarande kan uppträda och han har alltid sett lika gammal och sliten ut som han gör idag, han har bokstavligen spelat på samma gitarr i alla dessa år, dess lock har nötts ut så att det blivit hål i det där han har sina fingrar som stöd när han knäpper på strängarna, artisten är förstås, för lodrätt 4 Willie NELSON. Hans mycket karaktäristiska röst kan vara svår att ta till sig, men jag älskar honom!

En dansk liten avstickare härnäst för lodrätt 13 och lodrätt 7 spelas en låt med MAX HANSEN ”Kyss varandra”, och jag skulle gärna följa den uppmaningen om jag bara hade någon att kyssa på!

För vågrätt 6 spelas en riktig klassiker med The CLASH: ”London Calling”, deras bästa låt, och kanske den enda riktigt bra låt de gjorde! Det får man inte säga idag för de upplever just nu en ny popularitetsvåg där de gamla nostalgifiltren för syn och hörsel verkligen spelar en stor roll, det är de filtren som gör att man upplever gamla minnen som så mycket bättre än de var för att minnet har filats av lite och antagit ett mjukt rundat bomullstussigt format.

”Flicka från BACKAFALL” spelas för lodrätt 1.

För vågrätt 8 sjunger Jan Malmsjö sången ”Ring isolerigen (och ange när ni kan behöva mig)” ur Hasse och Tages film (mest Tage Danielssons) ”Släpp fångarne LOSS, det är vår” och rätt ord ur filmtiteln är det som gäller. Jan spelade sin kanske bästa roll någonsin som skurk i denna film!

Nu kommer det svenska svaret på ”Jokern” från Batmanfilmen, mannen med det till synes ditopererade leendet, Roland Cedermark och han spelar för lodrätt 14 och vågrätt 13 den gamla jazzklassikern ”All OF ME”. Andra ordet i titeln till lodrätt 14 (OF), tredje ordet ur titeln till vågrätt 13 (ME)!

För vågrätt 15 sjunger den svenska sångerskan EVA Eastwood (egentligen Östlund) melodin: ”För han är kung”.

Lodrätt 11 illustreras av en instrumental variant av låten ”Sången han sjöng var min EGEN”, eller som den heter i original: ”Killing me softly” som blev en dunderhit för artisten Roberta Flack.

För vågrätt 12 kommer AMY Winehouse, saknad, karaktäristisk röst och färgklick i nöjesvärlden som tyvärr brände sitt ljus i båda ändar och dog alltför ung på grund av långvarigt missbruk av alla möjliga substanser, som så ofta är fallet med människor som missbrukar var hon säkert världens snällaste människa, för snäll för sitt eget bästa.  Hon sjunger sin stora hit ”Rehab” som handlar om hur hon vägrar gå på rehabilitering från sitt missbruk med motiveringen att hennes far ju inte tycker att det är nödvändigt, vilket visar att man inte alltid skall tro på vad ens föräldrar säger!

Vi närmar oss slutet på detta kryss och för vågrätt 10 spelas ”34:n” i en version utan sång, melodin handlar om ett sådant: HUS

Puh, pust och tack och lov! Ordningen är återställd! Jag har klarat hela krysset! Det som jag missade förra veckan var en instrumental version av Kentas ”Just idag är jag stark”, kanske inte en av mina favoritlåtar, men jag borde ändå ha tagit det! Jag skäms!

Men skam den som ger sig! Ett känt gammalt uttryck som väl innebär att jag borde skämmas ännu mer om jag ger mig, vilket jag kanske borde göra men inte kommer att göra, så nästa lördag kommer jag att sitta här igen och utmana mina musikminnen till i alla fall min egen stora glädje!

 

Fender Telecaster, en sån skulle jag vilja ha! (bilden lånad)
Fender Telecaster, en sån skulle jag vilja ha! (bilden lånad)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *