Melodikrysset v 37 2012

Tänk att det alltid blir lördag en gång i veckan, är inte det fantastiskt? Vilka genier vi människor kan vara, som hittar på både tid och almanackor.

Jag är särskilt tacksam och glad över lördagarna, det är de dagar då Melodikrysset sänds i P4 och jag får chansen att lösa det. Min favoritfåtölj, som jag sitter i, min favoritdator, som jag tafsar på (inklusive min favoritmus), min favorit-islatte som jag sakta häller i mig är mitt närmaste sällskap. Vädret just denna lördag är lite höstlikt med cirka 13 graders temperatur och mulet och blåst. Nästan hela innerstaden i Stockholm är avstängd idag nästan hela dagen på grund av DN Stockholm Halvmaraton, kanske säkrast att stanna inne idag? För ett antal år sedan deltog jag själv i detta spektakel som då hette Stockholmsloppet, min bästa tid var då 1.38, men det var som sagt ett antal år sen, min bästa tid är nu mycket längre, om ens existerande, jag skulle nog inte orka ett helt halvt maraton överhuvudtaget idag beroende på att jag inte längre tränar.

Nu tänker jag sätta det, krysset! Here we go!

Krysset inleds idag med en ytterst krystad fråga, den värsta sorten, för vågrätt 4 spelas låten ”Popcorn” med gruppen Hot Butter, en av de första låtarna med den tidens stora nyhet bland musikinstrument: synthen, i detta fall en Moog (tror jag) och det frågas efter vilken grönsak som används till att göra just popcorn, det engelska namnet ger en ledtråd: ”corn” vilket är MAJS på svenska.

Så kommer en svensk riksspelman i form av Åsa JINDER (för lodrätt 5)  med en svensk text på ”You raise me up”, ”Rör min själ”, texten har Åsa skrivit själv också (den svenska). Följande text är direktkopierad från Wikipedia: You Raise Me Up är en sång som ursprungligen skrevs av norrmannen Rolf Løvland och irländaren Brendan Graham till norskirländska gruppen Secret Gardens album Once in a Red Moon som släpptes 2001. Den släpptes den 26 mars 2002 också på singel. På ursprungsversionen sjöngs sången som en duett med Brian Kennedy och Tracey Campbell-Nation. (Texten inklusive länkar är direktkopierad från Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/You_Raise_Me_Up). En fin låt är det i alla fall även om Josh Grobans och Sissel Kjyrkjebös versioner får det att vända sig i magen på mig, maken till överambitiösa och övertydliga artister får man leta efter.

För vågrätt 9 spelas (tror jag) ”Under BROARna i Paris” Vad rör man sig under i denna visa är frågan och om jag har rätt torde svaret bli BROAR.

Owe Thörnqvists gamla dänga ”RUMBA i BALDERS hage” spelas för vågrätt 6 och lodrätt 9, första ordet i titeln skall in på vågrätt 6 (RUMBA) och tredje ordet skall in på lodrätt 9 (BALDERS).

Gruppen GES (Glennmark, Eriksson, Strömstedt) spelar ”Jag är en jävel på kärlek”, en av medlemmarna i gruppen GES har rätt förnamn för vågrätt 14: ANDERS Glennmark (De andra heter Tomas och Niklas i förnamn och det passar ju inte in här).

Lodrätt 11 är ganska rakt på, ”IDAs sommarvisa” spelas instrumentalt och frågan är vad flickan i visan heter.

Vågrätt 10 är desto mera krystad och snirklig. ”Följ med mig Stina i en roddbåt till Kina”, så går den svenska texten men nu skall den amerikanska titeln användas ((I’d Like to Get You on a) Slow Boat to China”) och destinationen för resan skrivas på engelska CHINA.

För lodrätt 1 och lodrätt 4 spelas VERONICA MAGGIOs ”Välkommen in”.

För vågrätt 1 och vågrätt 7 spelas låten ”VÅRAT GÄNG” hela titeln skall in på respektive ställe.

Lill Lindfors gör tilsammans med NILS Landgren (vågrätt 8) en helt underbar version och duett av ”Den blomstertid nu kommer”. Detta är ett ypperligt exempel på ett konstnärligt alster som kan få mig att falla i gråt, inte för att jag minns något särskilt eller så utan bara för att det är just såhär musik skall vara: nytänkande, lekfull, innerlig, proffsig, nyskapande, genreöverskridande.

För lodrätt 2 och lodrätt 13 spelas instrumentalt ”Varför är där ingen is till punschen?” en melodi av Povel RAMEL (lodrätt 2) och det som saknas i visan, IS skall in på lodrätt 13.

Lodrätt 3 följer härnäst och Egon Kjerrman, den gamle Allsång på Skansen-ledaren sjunger  ”Blablabla” och frågan är vad utsätts han i visan för? Svaret är nog TJAT.

Så kommer då kryssets sista dubbelfråga denna lördag och också mitt livs största nederlag! Jag har absolut ingen som helst aning om vad som skall skrivas in på vågrätt 13 och lodrätt 12! Det är helt blankt och tomt i mitt huvud, jag har aldrig hört låten vars andra och fjärde ord i titeln skall skrivas in i krysset. Pinsamt är vad det är, särskilt som jag så kaxigt ”skulle sätta krysset” idag! Jag brukar ju ”sätta krysset”, har bara missat något enstaka ord i ett kryss vid två eller tre tillfällen tidigare, så detta känns tungt.

Fan också! Att jag skall missa en så ”enkel” fråga! Jag har ingen aning och eftersom det är sista frågan och dessa båda ord dessutom står fria från resten och går i varandra är jag chanslös!

Förbannade Anders Eldeman!

Men, nya krysstag blir det nästa lördag mellan 10 och 11 om jag får leva och ha hälsan! Och det får jag! Jag har redan frågat!

Den nya svenska femhundralappen?
Den nya svenska femhundralappen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *