Melodikrysset v 36 2012

Hm, undrar vad jag skall göra denna lördag? Jo jag skulle egentligen ha åkt till Tyskland, flugit med det ”pålitliga” flygbolaget Lufthansa, men dess personal beslutade sig för att strejka, så ingen resa för mig. Jag som inte varit utomlands på mer än tre år, på grund av arbetslöshet och dålig ekonomi. Så får jag chansen att delta i en stor släktträff i Tyskland där jag hade möjlighet att träffa delar av släkten jag ännu inte träffat, och så strejkar kabinpersonalen på Lufthansa just exakt den helg då resan skall ske! Just my luck, som dom säger i Storbritannien, det betyder ungefär: Typiskt! Att lägga till mer än två tusen kronor för att boka om finns inte på kartan när man som jag är arbetslös och medellös, ännu inte medvetslös i alla fall!

Så, melodikrysset kanske är ett fullgott alternativ? Kanske inte, men det är i alla fall vad som kommer att fylla min lördagsförmiddag även denna lördag, frågan är väl vad som hänt om jag flugit till Tyskalnd och INTE kunnat lösa krysset och blogga om det, hade jag verkligen överlevt det? Tveksamt. Men, oavsett var man befinner sig kan man ju lösa Melodikrysset bara man har tillgång till en smartfån eller dator. I smartfånen kan man använda sig av appen för Melodikrysset där snabbgenomgången av det senaste krysset finns. I datorn kan man lyssna på det senaste krysset i sin helhet på sverigesradio.se och även fylla i rutorna och skicka in det när det är ifyllt.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2078&;artikel=723047

Denna länk går till veckans kryssruta på webben.

Nu är det bara minuter kvar tills krysset börjar.

Det börjar snurrigt värre för lodrätt 2 med en fransk version av  ”SNURRA min värld” (originalversionen?) ”Tourne”, vilket torde betyda snurra, jag kan inte franska, men jag kan ju gissa……Ger en helt ny betydelse till det svenska ordet turne! Snurrig runda?

För  vågrätt 10 spelas en sånglös version av ”Gubben NOAK” eller ”Björnen sover”, vilket är det? Eldeman frågar efter vad gubben heter i visan, Björn? Nä! NOAK!

Nu kommer en av dessa fågelholksmoments i mitt kryssande: Jag ser ut som en enda stor fågelholk i ansiktet! Det frågas efter ett svenskt dansband, de spelar och sjunger ”Där näckrosen blommar” och jag har ingen aning om vilka de är! Men lite detektivarbete (Google) ger vid handen att det måste röra sig om FLAMINGOKVINTETTEN för lodrätt 1 i vinkel ända ner till högerhörnet!

För vågrätt 12 och lodrätt 12 spelas Ted Gärdestads ”Sol, VIND och VATTEN” med text av hans bror Kenneth Gärdestad. Tre saker nämns i titeln, den andra och tredje ”saken” skall in på vågrätt 12 (VIND) respektive lodrätt 12 (VATTEN).

En musikalfråga nu, min erfarenhet av musikaler är oerhört begränsad, för lodrätt 9 spelas ”Tomorrow” från musikalen ANNIE som handlar om ”Little Orphan Annie” (lilla föräldralösa Annie).

Nej! Inte mera Evert Taube! Jag gillar inte ”det svenskaste som finns” (enligt Anders Eldeman), nämligen Evert Taube. För det första har han stulit så mycket melodier och historier från de stackars sydamerikanarna, främst argentinare, och för det andra har hans texter och musik ett så likartat tema att jag inte kan skilja dem åt! Denna handlar dock bland annat om kronbrännvin och svaret på lodrätt 11 blir KRON (”Jag spetsar mitt kaffe med Kron”). I Evert Taubes värld är det alltid fest och natur och sprit och dans och hav och Pampas. Låter djävligt tråkigt tycker jag.

Vågrätt 7 blir MARIE (Serneholt).

Lodrätt 3 blir LITEN (”I en röd liten stuga skall vi bo”) Rune Gustafsson (gitarr) och Arne Domnerus (klarinett) spelar denna lilla melodi med sedvanlig finess och jazzig känsla. Detta är för mig mycket mera ”svenskt” än någonsin Evert Taube kan bli!

För vågrätt 8 sjunger NIKLAS Strömstedt en av sina senaste sånger: ”Kärleken vet”, en fin liten visa om hopp om livet och kärleken. Denne man som enligt honom själv har arbetat ”i kärlekens tjänst” i över trettio år (hans ”samlingsplatta” heter ”Trettio år i kärlekens tjänst”) har gjort många fantastiska låtar genom åren. Själv har jag inte lyssnat på hans musik (eller använt mig av den för att ”få ligga”) förrän för bara några år sen, det var när jag fick höra just hans samlingsplatta ”Trettio år i kärlekens tjänst” som jag blev positivt överraskad. Den består av två CD, på den ena finns alla originalversioner av hans många hits, på den andra finns många av hans hits i nya versioner med avskalat akustiskt komp av Niklas själv, Marika Willstedt och Mats Persson, snacka om sväng! Denna CD är dessutom inspelad ”live i studion” det vill säga alla tre musiker spelar tillsammans och spelas in samtidigt istället för att varje instrument spelas in på ett separat spår som är det vanligaste när man spelar in en skiva (fast jag tror dom fuskat lite på några spår…) och det ger en stark närvarokänsla och nerv i samspelet musikerna emellan. Jag har dock fortfarande inte använt vare sig den eller något annat ”hjälpmedel” för att ”få ligga”, det betraktar jag som fusk! Vill föremålet för mitt intresse inte ligga med mig så inte tänker jag truga! SÅ kul är det inte ”att ligga”!

Lodrätt 6 bjuder på en holländsk(!) ”KLAS-Göran”, ”Rockin´Billy”! Men KLAS skall alltså in på lodrätt 6.

För vågrätt 4 frågas efter namnet på en amerikansk grupp som spelar en sorts musik jag inte riktigt gillar, lite ”mörk” och ”mystisk” hårdrock light, gruppen heter i alla fall LINKIN PARK, en kompis till mig, vi kan kalla henne M gillar denna grupp och även den svenska lighthårdrockgruppen Dead by April, men hon har lite konstig musiksmak.

Sist idag spelas ett stycke som Jussi Björling gjort känt i Sverige och kommer från en musikal, inte vet jag vilken, men låten kan jag, den har jag sjungit många gånger i mitt liv och verkligen menat det! För lodrätt 5 sjunger en tysk operasångare (tenor) ”PANK och fågelfri” på tyska: ”Ich hab´ kein Geld und bin Vogelfrei”=”Jag är pank och fågelfri”. Vilken underbar känsla det är! I alla fall det fågelfria! Jag har faktiskt aldrig haft ens en undulat…………!

Nu får det vara nog för idag! Kryssa på nästa vecka, sjömän och sjöjungfrur!

Malmö vid havet
Malmö vid havet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *