Melodikrysset v 35 2012

Nu jävlar! Nu belsebubar! Nu bockfötter! Nu är det återigen lördag och jag får äntligen lösa Melodikrysset igen! Det är dags för ”det första höstkrysset” i år, sommaren är över även om dygnsmedeltemperaturen kanske fortfarande visar på sommar enligt meteorologerna men det är den 1 september och det har regnat oavbrutet i ett dygn, det betyder höst i min bok i alla fall.

Borde inte meteorologerna studera meteoriter? Eller andra riter? Med tanke på hur bra (eller snarare dåligt) de gissar ibland verkar det nästan som om de använder sig av häxkraft istället för vetenskap för att ställa sina prognoser.

Jag måste erkänna att jag älskar hösten, temperaturen är ganska lagom, luften är klar och ren och lite krispig (när det inte regnar, eller när regnet upphört) färgerna är underbara och vädret ombytligt. Perfekt.

Tjejmilen går av stapeln idag, kanske ger jag mig ut i regnet och hejar lite på alla dessa starka tjejer, jag har inte själv sprungit tjejmilen, men flera gånger ställt upp i det som då hette Stockholmsloppet (numera DN Stockholms Halvmaraton) en halvmara på Stockholms gator och även kommit i mål, faktiskt, så jag vet vad lite hejande vid rätt tillfälle kan göra.

Men nu till dagens begivenhet nummer ett, Melodikrysset.

För ovanlighetens skull börjar krysset idag med lodrätt 1 och lodrätt 6, på lodrätt 1 skall Evert Taubes initialer ET in och på lodrätt 6 skall LOA in för Carl Johan ”Loa” Falkmans ”artistsmeknamn”, han sjunger ”Fritiof i Arkadien”, en ganska kul låt med rolig text för att vara Evert Taube! Jag tror faktiskt att jag inte hört denna melodi förut, i alla fall inte i denna version.

Den enda Glenn som inte kommer från Göteborg måste vara Glenn MILLER som spelar ”Moonlight Serenade” för vågrätt 5, Eldemannen frågar efter vad denne store orkesterledare heter i efternamn.

För lodrätt 3 blir det ”skönsång” av skräcködle-kvartetten TIMOTEIJ i deras låt ”Kom” från Melodifestivalen. Dessa små flickor borde lita lite mera på sin egen Girl-power och inte så mycket på deras managers, tror jag. Det kan ju vara så att detta är vad de själva verkligen vill, i så fall har jag inget till övers för dem. Men om de just nu lyssnar lite för mycket på sina managers kan de kanske ha en chans om de frigör sig från dessa. Har inte de varit svaret i krysset förut, förresten?

Nu skall vi krossa  ATLANTEN i sällskap med Tommy Körberg som sjunger ”Guldet blev till sand” ur musikalen ”Kristina från Duvemåla” ,en musikal som enligt Anders Eldeman ”handlar om människor som förflyttar sig över detta geografiska område” (på sin väg till Amerika). En av melodikryssets mera krystade frågor! För vågrätt 8!

Den evigt leende dragspelaren Roland Cedermark (förebild för ”Jokern” i Batman-filmerna?) spelar för lodrätt 7 ”Gamle Svarten” och frågan är vad han, Gamle Svarten alltså, som ju är en häst, inte Roland, som ju är en människa(?) säger när han låter. Liiite krystad fråga det med, bara lite! Svaret torde vara GNÄGG!

För lodrätt 4 och vågrätt 13 sjunger EVERT LJUSBERG, president av Jämtland en mustig gammal svensk visa, lodrätt 4: EVERT, vågrätt 13: LJUSBERG.

En riktig klassiker spelas för lodrätt 10 ”AS Time Goes By”! Låten som ju är med i filmen ”Casablanca” handlar ju om tid. Vad är tid? Det finns det ingen som vet riktigt säkert. Vi tror vi kan mäta den med hjälp av våra klockor men så mycket mer är det inte.

”SE på mig” i engelsk version (”Another Night”) med originalartisten Jan Johanssen spelas för lodrätt 11.

Bengt Hallberg spelar en av honom komponerad melodi som skall vara eller ha varit signaturmelodi till en svensk tv-serie, jag har ingen aning vilken! I seriens titel får man reda på att serien handlar om en sådan…vadå? Kan inte! Har jag missat något? Melodin är vacker och krusidulligt svenskt jazzig. Jag gissar med hjälp av intilliggande lösningar att det handlar om TV-serien ”Den vita stenen” och att svaret blir STEN för lodrätt 12.

Låten ”Ol´ Man River” från musikalen TEATERBÅTEN sjungs av Ivan Rebroff med sin fantastiska basröst och det leder till vågrätt 3.

”VILA vid denna källa” av Bellman spelas och man frågar efter det första ordet i titeln och melodin, ett verb, alltså ett ”gör-ord” som vi fick lära oss i skolan och ”vila” är ju ett ”gör-ord” trots att man ju inte gör så mycket när man vilar…. på lodrätt 9.

Sista frågan idag handlar om ett litet färgglatt hus, tror jag. Något med ”den gula paviljongen” (tror jag), och vågrätt 12 blir i så fall GULA, men jag kan verkligen ha fel!

Sådärja, krysset klart för denna gången! Gack ut och gören vad I viljen, men gör det bra och med känsla!

Så, heja på era starka (och svaga) kvinnor och män och barn, de behöver det kanske mer än ni tror!

Malmö, host of The Eurovision Song Contest 2013, not in this venue though
Malmö, host of The Eurovision Song Contest 2013, not in this venue though

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *