Melodikrysset v 29 2012

Det är återigen (äntligen) dags för Melodikrysset! Denna lördag ser ut att kunna bli alldeles utmärkt rent vädermässigt. För er som löser detta, tänk på att nästa lördag (den 28/7) börjar krysset en halvtimme tidigare än vanligt på grund av OS i London.

Det börjar somrigt med en låt som Anders Eldeman påstår är en av sommarens mest spelade, man kan inte annat än undra var stackaren vistats under sommaren, själv har jag aldrig hört denna låt med Markoolio förränn nu: ”Svensk sommar med extra allt”. Lodrätt 1 skall alltså vara: MARKOOLIO.

En verklig gigant bland kompositörer handlar det om på dubbelfrågan vågrätt 11 och lodrätt 3, frågan är vem som har skrivit ”Let’s Face the Music and Dance”, svaret är: IRVING (v11) BERLIN (l3).

”Dag efter dag” med Chips var med i Melodifestivalen för väldigt längesen, låten skriven av Lasse Holm och Ingela Forsman och framförd av Chips (Kikki Danielsson och Elisabeth Andreasson) spelas för lodrätt 9 och frågan är vilket ord som upprepas i titeln: ”DAG”.

Vågrätt 9 blir ”DAVE” från Dave Stewart, en av medlemmarna i Eurythmics, en kille som gillar att göra saker som det står på hans twitterprofil. Han håller på än och producerar musik och annat så det står härliga till. Lite kultfakta: Namnet ”Eurythmics” har dom tagit från antroposofernas ”konstform” ”Eurytmi”, båda medlemmarna var tydligen elever i den engelska Waldorfskolan för väldigt längesen (den andra medlemmen var ju Annie Lennox).

För lodrätt 10 spelas ”Den vackraste visan om kärleken”, vilket den faktiskt inte är, men den är ok, frågan är vilket det tredje ordet i titeln är: ”VISAN”.

Erik Hassle framför sin nya låt ”Stay away”, den rödhårige svensken som gjort sån succe i USA med låten ”Hurtful”. Dagens låt är dock inte lika bra som den, här frågas dock efter sångarens efternamn, ”Hassle” skall in på lodrätt 5.

Inget kryss utan Bellman, för vågrätt 7 och  lodrätt 12 spelas ”Så lunka vi så småningom”. Ord ett och tre skall in på vågrätt 7 respektive lodrätt 12: SÅ (vågrätt 7) VI (lodrätt 12).

Lite dansbandsmusik har ingen dött av, denna svenska variant på Country (Country-light) som är så populär ”ute på landet” i hela landet Sverige och så förtalad och hatad av kultureliten i Stockholm, hör också till ett kryss, liksom Bellman. Vi får höra låten ”När kärleken slår till” (då löser sig tydligen allt) med den gamla dansbandssammansättningen Matz-Bladhs (observera stavningen!) för vågrätt 1.

Redaktionen för Melodikrysset (eller Eldeman själv?) tycks vara väldigt tagna av filmen ”Top Gun”, det är andra gången den figurerar i en kryssfråga denna säsong. För lodrätt 2 spelas ledmotivet ur filmen ”Take my breath away”, filmens namn skall in på lodrätt 2.

Vågrätt 8 innehåller en ny låt av och med ORUP: ”Inte mycket jag behöver”, inte nån av hans bästa låtar men hans namn skall in här.

För vågrätt 6 spelas en barnvisa som handlar om en gök som gör något, jag gissar på ”ROPAR”, men jag vet ej varför.

Vem har skrivit den oerhört vackra och känslosamma låten ”The Rose” undrar mister Eldeman för lodrätt 4, svaret är: Amanda McBroom och hennes förnamn skall skrivas in i krysset. Jan Malmsjö sjunger en fin svensk version av ”The Rose”, kallad ”En ros” texten är skriven av Jan själv och är riktigt bra!

Sista frågan denna lördag är: ”Kan du vissla Johanna?”, det första ordet i titeln skall skrivas på vågrätt 13.

Sista frågan i krysset denna vecka är avklarad. Nästa vecka blir tiden alltså 0930 på lördag förmiddag, glöm ej det! Det finns ju alltid web-radio också på Sveriges Radios hemsida (sverigesradio.se), och en app till Androidtelefoner, men ”live” är alltid bäst!

 

Arvika
Arvika

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *