Melodikrysset v 28 2012

Lördag förmiddag måste vara den absolut bästa tiden på hela veckan. Man får sova ut ända till åtta och man vaknar sådär lagom bakfull från dagen före. Denna lördag är inget undantag, några glas portvin igår kväll gör sig påminda lite grann i bakgrunden, men det känns bara bra. Vädret ser lovande ut, med solsken och blå himmel och sköna vindar, men det kan ju ändra sig snabbt. Vissa meteorologer spår att det skall bli regn idag, vi får väl se.

Krysset börjar denna Wiktoria-lördag med en dubbelfråga för lodrätt 1 och vågrätt 10, låten skriven av Stig Olin ”Jag tror, jag tror på sommaren” och sjungen av MATS (lodrätt 1) OLIN (vågrät 10).

För vågrätt 6 spelas en melodi som heter ”Tulpaner från Amsterdam” och Anders Eldeman frågar vad det sjungs om, något från växtriket……

Den första frågan idag om Mozart kommer nu, det handlar operan ”Barberaren i Sevilla” och låten ”Figaro”  ur densamma av Wolfgang Amadeus Mozart, frågan är vad det är för ett yrke som nämns i operans titel och svaret skall in på lodrätt 4.

Nu kommer en möjligen lite försenad ”Glad calypso om våren” för lodrätt 5 och vågrätt 12 orden OM (lodrätt 5) och VÅREN (vågrätt 12) skall in här. Låten är skriven av Olle Adolphson som tydligen kan skriva om annat än tjära och kylskåpskall fil.

Lodrätt 9 innehåller ett nummer av den säregna gruppen KENT som lätt känns igen på deras suggestiva stil, gruppens namn skall in här.

För lodrätt 13 och lodrätt 11 kommer två låtar samtidigt, dels en gammal Sven-Ingvars-låt som heter ”Ett litet rött paket”, samt en helt annan melodi som heter ”När tvenne hjärtan slå samma slag”. Det första ordet i respektive titel skall in på lodrätt 13 (Ett) och lodrätt 11 (När).

Nästa inslag är det andra idag som handlar om Wolfgang Amadeus Mozart, låten som spelas tror jag heter ”Eine kleine nachtmusik” och har skrivits av MOZART som alltså skall skrivas in på vågrätt 1.

Lodrätt 2 bjuder på skönsång av den speciella sångerskan Sophie Zelmani, hon har definitivt en egen stil som lätt känns igen, hennes efternamn skall in på lodrätt 2 alltså.

Lite opera, eller musikal skall det så klart vara i krysset också idag, förutom Barberaren i Sevilla som vi redan avhandlat, här kommer en låt ur ”Fantomen på operan” sjungen av Mikael Samuelson, en vacker låt som jag tror heter ”Nattens musik”. Frågan för vågrätt 7 är vad rollen heter som Mikael Samuelson spelar, FANTOMEN.

Lodrätt 3 skall innehålla ett namn på en viss sorts dans, jag tror att låten heter ”Midnatts-TANGO” eller nåt, ordet ”tango” ska i alla fall in på lodrätt 3.

För vågrätt 4 spelas en låt av och med Benny Andersson och hans orkester som heter ”De ljuva drömmarnas orkester”, kanske avses Benny Anderssons Orkester själv? Den vanliga förkortningen för nämnda orkester skall in i krysset på vågrätt 4: ”BAO”.

Inget kryss är komplett utan ett inslag om Evert Taube, denne glade ”lånare” av musik och även historier som givit texterna till hans låtar, ”Oxdragarsång” handlar om ett visst djur för vågrätt 14: ”OXAR”. Taube och en annan ofta spelad ”nationalskald”, Bellman har det gemensamt att de var oerhört törstiga, det säger en del om den svenska kulturskatten, kanske tur att vi har Systembolaget idag?

Lodrätt 8 illustreras av en låt med den gigantiska gruppen TOTO (lodrätt 8): ”Hold the Line”. Jag blev nästan mobbad för att jag gillade Toto på det glada 80-talet. Det var ”perfekt”/ ”känslolös” musik sas det. Känslolös var ordet sa Bull, kanske ligger känslolösheten hos lyssnaren? Liksom konstverkets skönhet finns i betraktarens öga?

Krysset slut för idag. Tack för idag, adjö!

 

Oslo
Oslo

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *