Melodikrysset v 13 2012

Nu är det åter dags för en lugn och skön lördagsförmiddag med Melodikrysset och en varm och skön kopp choklad, värmer gott i snöyran! Sista mars och det snöar! Fy så tråkigt.

Krysset börjar denna gång med en tur till Evert, sången ”Evert” av den förhatlige Eddie Meduza som tycks ha fått en renässans efter sin för tidiga död. Han har gjort sig känd för att inte kunna sjunga så bra och sjunga lite provocerande texter om både det ena och det andra. En missförstådd konstnär eller en medelmåtta? Därom tvista de lärde, jag föredrar i alla fall en Meduza-låt före nästa pekoral som följer: ”Jag reser mig igen” med Thorsten Flinck! Man bara önskar att han förblev sittande!

Jag går bet på CanCan-låten, vilken musikal är den ifrån? Beats me! Musikaler är inte mitt starkaste ämne, men jag borde ändå veta! Lite Googlande ger vid handen att den kommer från Jaques Offenbachs ”Orfeus i underjorden”. Kan det verkligen stämma? I så fall blir svaret i krysset ”Orfeus” och ”i”. Frågan uppkommer också hur man stavar ”Orfeus” på svenska, med u eller med v. Jag chansar på u.

Nästa frågesällning är vilken råvara som djuren i låten ”Baby Elephant Walk” tidigare levererat, vilket borde bli elfenben. Låten ”Baby Elephant Walk”  är en alldeles underbar låt, en av mina favoritlåtar alla kategorier, den spelas i krysset idag av ett storband vid namn Cincinatti Pops, storband spelas det alldeles för lite i radio, i verkligheten också för den delen! Jag älskar storband, gärna med två eller flera trummisar och slagverkare och en stor och nyansrik blåssektion med flera saxofoner, tromboner, trumpeter och tubor. Mässingsblås är i mitt tycke det vackraste blåset. Mera storband åt folket!

En gräslig, instrumental variant av ”Jag har bott vid en landsväg” kommer sedan och det skär i öronen. Ibland saknar man till och med Lennart Palms i Lerum versioner av låtar som måste spelas i instrumental version för att inte avslöja texten och därmed direkt ge svaret på frågan.

Nästa fråga involverar Daniel Karlsson eller som han kallar sig The Moniker med sin låt från Melodifestivalen ”On and On” som inte var bra då och inte är bättre nu. Men svaret på frågan blir i alla fall The Moniker.

Så kommer en av Lena Philipsons finaste melodier som hon också skrivit själv, tror jag ”Månsken i augusti”, här sjungs den dock av Christer Sjögren på engelska och det låter inte bra alls. Jag tycker inte om Christer Sjögrens röst och jag kan inte begripa hur han kan vara en så storsäljande artist som han är, när han dessutom sjunger på engelska med ett swenglishkt uttal låter det inte bra i mina öron! Svaret skall i alla fall bli augusti.

Nästa gåta är hur Herreys beskriver de under de upplever i låten Diggilo, svaret är att de upplever sina under som ”Magiska”.

Elena Paparizou följer med sitt grekiska ursprung och Eurovisionsvinnaren ”My number one”. Den känns förvånansvärt daterad idag, men den vann ju som sagt Eurovision Song Contest 2005.

Nu kommer en klassisk gammal schlagermelodi som jag tidigare hört med Svante Thuresson, ”Det är dags att bygga Noaks ark”, en bra melodi med en för den tiden typisk text om att världen kanske snart går under, som vi alla vet har den ännu inte gjort det, men kanske budskapet snarare är: Lev som om världen snart skall gå under!? Inte vet jag. Med sång av Svante Thuresson är den i alla fall mycket bättre än denna instrumentala version.

Nu kommer en helt fantastisk sak: ”Tutti Frutti” på isländska! Anders Eldeman har återigen briljerat i konsten att hitta udda inspelningar och udda versioner av låtar! Det låter helt enkelt inte riktigt klokt, men kul är det!

Vem har skrivit ”Från Djursholm till Danvikstull” är frågan som kommer nu och svaret är givetvis Tomas ”Orup” Eriksson. En bra ballad från denne duktige kompositör som annars mest gjort snabba poplåtar, som till exempel ”Du kommer hitta mig som död” och ”Jag blir hellre jagad av vargar”, mina favoritlåtar från Orups gåspenna. Men det finns så mycket som han gjort i musikväg som håller hög klass att han nästan får räknas in bland dom svenska klassiska kompositörerna av poplåtar.

Mycket bra musik blev det denna lördagsförmiddag! Skönt med denna timme på tidiga lördagen, speciellt när vädret är som idag, snöblandat regn och snålblåst, då behöver man inte känna sig tvungen att sticka näsan utanför lägenhetsdörren utan kan kura ihop sig under en filt i Stockholm.

Solnedgång vid Stadshuset i Stockholm
Solnedgång vid Stadshuset i Stockholm

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *