Melodikrysset v 12 2012

Återigen dags för en skön, relaxad lördagsförmiddag med en kaffe med mjölk, kaffe latte på italienska, och några goda mackor med ricotta, färskost på svenska, en frukt och kanske lite sötsaker.

Det börjar enkelt med en bit av Charlie Norman, inte en booggie för en gångs skull utan en lugnare sak med en gräslig text om ingenting, det var nog meningen att texten skulle vara just hemsk, med nödrim på nödrim, som om han verkligen ansträngt sig för att hitta dåliga rim.

Därefter blir sändningen över Stockholm avbruten av ett trafikmeddelande och jag missar hela frågan på nästa inslag, men det spelar nog ingen större roll, jag känner så väl igen melodin men kan för mitt liv inte placera den eller komma på texten, jag får hoppas på att de korsande orden löser det hela. Det visar sig att det ska vara Ölandsbron som lösning där.

Det var tydligen ett värdetransportrån i Gustavsberg nu på morgonen som ställde till det i trafiken på Skurubron på Värmdövägen, därav trafikrapporten. För omväxlings skull var även några poliser vakna och lyckades haffa två av gärningsmännen. Inte så uppseendeväckande med tanke på att den enda flyktvägen på land från Gustavsberg går över Skurubron. Man kan förstås ta en båt eller färja i andra änden, men så fantasifulla var tydligen inte dessa rånare.

Sen kom Thåström in i bilden, ljudbilden alltså, och sjöng en låt av Carl Michael Bellman, enkelt. Owe Thörnquist med en norsk text till Varmkorv Booggie följer sedan och det låter inte riktigt klokt! Den låten är ju så starkt förknippad med sin knäppa Owe Thörnquist-text att det låter helt fel med en annan text.

Lasse Åberg Theme får vi höra denna lugna, varma lördagsförmiddag, eller är det Stig-Helmer Olssons tema, svaret blir i alla fall Åberg.

”När trollmor har lagt alla elva små trollen och bundit fast dem i svansen, då sjunger hon sakta för de elva små trollen de vackraste ord hon känner: Oh ajajajaj buff, oh ajajajaj buff” var en av mina älsklingssånger när jag var liten, jag skrattade vilt åt den roliga texten och ville höra mer roliga sånger, redan då. Andra favoriter var ”Min hatt den har tre kanter” (trad) och ”Trollkarlen” av Lennart Hellsing. ”Det var så roligt jag måste skratta” även den av Lennart Hellsing var också en barndomsfavorit. Än idag älskar jag fullständigt absurda och surrealistiska texter som till exempel ”Would you like to swing on a star” och liknande bitar.

Den fantastiska sångerskan och skådespelerskan Barbara Streisand sjunger I know him so well från Chess, vilken röst hon har! Hennes prestationer genom hennes karriär har ju varit ganska sparsmakade på grund av hennes otroliga scenskräck och prestationsångest, vilket är väldigt synd med tanke på hennes talang. Jag önskar i alla fall att det fanns mer av smakprov på hennes enastående talang.

Lite senare kommer en fråga där man skall översätta den Irländska gruppen U2:s namn till svenska och svaret skall vara ”u två”. Jag undrar bara varför då? Kan det inte lika gärna bli ”du också” eller ”ni två” eller ”You tu(be)” eller nåt. Har lite svårt för deras enformiga lite suggestiva musik, men de har ett väldigt fyndigt och tvetydigt namn som är oerhört lätt att lära sig och inte liknar något annat.

Nu är jag lite vaknare och kan ta mig an andra utmaningar som de sju-åtta Wordfeud-matcher som väntar.

Älvsborgsbron i Göteborg
Älvsborgsbron i Göteborg

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *