Soppkonsert

Idag var jag på något alldeles nytt, i alla fall för mig, en Soppkonsert på Konserthuset i Stockholm. I den vackra Grünewaldssalen hade det ställts upp bord med pappersdukar på och vid entrén stod två damer och hällde upp soppa till de som kom, idag en Spenatsoppa med massor av Creme Fraiche i samt en ägghalva. Soppan är oerhört god, men det är nästan allt med Creme Fraiche i, så det är lite fusk tycker jag. När de flesta hunnit till kaffet kommer fem musiker in: två violiner, två violas och en cello bär dom i sina händer. De förklarar att de skall spela Wolfgang Amadeus Mozarts stråkkvintett i g-moll (KV 516) och det är så vackert så det gör ont. Musikerna, Johannes Lörstad violin, Amus Kerstin Andersson violin, Riikka Repo viola, Arne Stenlund viola och Klas Gagge cello är alla tungt meriterade filharmoniker och oerhört skickliga musiker. I en av satserna sätter de en träsordin på sina respektive instrument och ljudet blir helt fantastiskt skirt och vackert och musiken så där makalöst öm och smekande som bara en älskads ömma smekning kan vara. Tårarna hotar välla fram, jag får verkligen bita mig i läppen för att inte förstöra upplevelsen för övriga besökare genom att hulka högljutt. Den där Mozart var en skicklig kille som inte blev äldre än 35 år men ändå hann rosa världen med så mycket vacker musik. Den här stråkkvintetten i g-moll är lite ”svartare” än hans vanliga bitar men den slutar såklart i dur och den är som sagt oerhört vacker och behaglig att lyssna till. Ett helt perfekt lunchintermezzo, istället för att sitta på en ogästvänlig lunchrestaurang får man vara i denna vackra lokal och lyssna till denna vackra musik, visserligen inte gratis men ändå inte alltför dyrt.

Något att verkligen rekommendera för den som har tid och råd.

Blandade färger
Blandade färger (bilden lånad)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *